• Bij JongNL gaat het om samenspelen • plezier • creativiteit • natuurbeleving
  • Bij JongNL Melick begeleiden opgeleide vrijwilligers de activiteiten
  • JongNL Melick levert een bijdrage aan een gezonde en leefbare samenleving

Ommetje "Op pad met Marinus en Livia"

De wethouder mevr. Cuijpers gaf op zondag 9 oktober om 14.00 uur, tijdens de open dag van JongNL Melick, het startschot voor een nieuwe wandeling. Na de feestelijke start kan iedereen, die dat wil, de route lopen. Om de start te vieren kreeg elke wandelaar een leuke herinnering.

De wandeling, ookwel ommetje genoemd, is tot stand gekomen dankzij een project van de provincie Limburg in samenwerking met het IVN en het IKL. Beide organisaties zijn actief in natuur- en duurzaamheidsprojecten. JongNL Limburg ontving subsidie om een ommetje in Melick uit te zetten. Daarmee is Melick een van de 19 ommetjes in Limburg.

De naam ommetje wordt van oudsher gebruikt voor een rondwandeling over overharde paden. Een ommetje laat de schoonheid van je eigen omgeving zien.

JongNL heeft de wandeling speciaal ontwikkeld voor kinderen en gezinnen. Ook voor ouderen of mensen in welke samenstelling dan ook, is de route de moeite waard. De wandeling is 7,7 kilometer lang. Het gemiddelde wandeltempo van een volwassene is 4 à 5 kilometer. Wandelen met kinderen gaat wat langzamer. Je bent dus ruim 2 uurtjes onderweg. De wandeling start bij de kerk van Melick bij de paal met de Markoef. De route is uitgewerkt als een schilderij, een fraaie weergave in vogelperspectief van Melick en omgeving. Door deze techniek te gebruiken zijn geen bordjes langs de route nodig en is de juiste weg vinden een fluitje van een cent.

Tijdens het lopen leest de wandelaar een verhaal. Op 9 plaatsen in de route is een spelletje beschreven en kan de loper een code kraken. Achteraf de juiste code invoeren op www.jongnl.nl geeft een verrassing. Het verhaal gaat over Marius en Livia twee kinderen die tweeduizend jaar geleden in Melick woonden. Melick zag er toen heel anders uit. Melick heette toen nog niet eens Melick. In die tijd waren de Romeinen hier de baas. Romeinen hebben, in die tijd, door heel Europa wegen aangelegd. Een van die wegen liep door Melick. Lees tijdens de wandeling wat Marius en Livia allemaal te vertellen hebben en speel de spelletjes die zij vroeger speelden.

De wandeling is vanaf dinsdag 11 oktober gratis verkrijgbaar en prachtig uitgewerkt in een kleurrijke brochure bij het bureau van JongNL aan de Marijkelaan 11a, bij Albert Heijn en Slagerij Beulen aan de markt en bij Cafetaria ‘t Heukske aan het Raodhoes in Melick.

 

Inloggen